Ego

Um pamti

Um je zanimljiva mašina.

Tačno odredjuje šta ce da zadrži, a šta ce da zatrpa negde tamo duboko da bi poštedeo čoveka. To su uglavnom neke traume ili veoma teški trenutci koje je čovek prošao.
Da se ne bi opterećivao sa tim, one su zatrpane u poslednju fioku, i nastavljen je život.
Međutim, posledice su nevidljive, ali veoma prisutne i ruše čoveka na svom putu.

Iz tih nekih trauma, loših situacija, ili svesnog potiskivanja i neprihvatanja trenutaka, radjaju se sve osobine čoveka, uporedo sa onim uverenjima uz koje je rastao. Osobine kao sto su : nesigurnost, nepoverenje, sumnjičavost, osećaj izolovanosti ili opet pa preterana želja za dopadanjem, nametljivost, traženje konstantne potvrde da vredi, da je u pravu, itd proizilaze baš iz nesvesnog ega.

Ljudi nisu svesni svojih dubokih nesigurnosti i ostalog, te se fokusiraju na druge stvari, jer su ubeđeni da se problemi nalaze u svima oko njih. Zašto?

Ego ima potrebu da se veže za oblike. Ti oblici su ljudi, predmeti, stvari. Zašto se vezuje? Jer se identifikuje sa njima. Postaje jedno. Postaje ” prst od šake”… ” Slomila si mi omiljenu šolju, znas li koliko je čuvam?!” “Upropastio si mi pantalone, da su tvoje pazio bi malo više!” ” Ostavio me je, moj život nema smisla.” “Prevarila me je, izdala i otišla!” I jos 100000 drugih stvari.

Šta je identično u SVIM ovim slučajevima? Osobu ili stvar, ego “vezuje” za sebe, postaje DEO te stvari ili osobe. Čovekova sreća i raspoloženje zavisi od druge osobe ili stvari.
Ako se desi da ta osoba želi da napusti vezu ili se izgubi ili ošteti “omiljena” stvar, ego pravi alarm u glavi.
Stvara se lažni osećaj da ako nema osobe ili stvari, nema sreće i zadovoljstva. Zato pristaje često na sve ili opet pa dugo pati ili besni.

Kad sve to prođe, ego traži sledeći oblik za šta ce da se veže i ubrzo pronalazi novu “omiljenu” stvar ili osobu. Dok se ne razbije ili ode. I tako u krug. Ego se, znači vezuje za oblike. Vasa duša ili svest zeli da volite, da pazite i negujete sebe. Kada to ne radite, onda nesvesno tražite nekog ko će to da radi umesto Vas. Kad nekome dojadi ili se veže za nekog drugog, nema više nikog ko će da Vas voli umesto Vas.

Ono sto Vam mogu reći je sledece: LJUDI, STVARI, PREDMETI ITD SU PROLAZNI U VAŠEM ŽIVOTU.
Tu su da VAM ULEPŠAJU ŽIVOT ILI DA VAS NAUČE DA POŠTUJETE SEBE! Ali kada odluče da odu ili ako Vam se omiljeni predmeti unište, ne zaboravite: I PRE SU ODLAZILI I PRE SU SE RAZBIJALE STVARI!
Stanete i razmislite sta VI MOŽETE DA UČINITE ZA SAMOG SEBE! Da se doterate, da izađete, da upoznate nove ljude, da upišete neki kurs, da idete na neke događaje, da promenite stan, posao, prijatelje.

I NEMOJTE DA SE BOJITE! NOVO UVEK DONOSI NEKO ZANIMLJIVO ISKUSTVO!

Ego se boji, ne Vi, on je nesiguran zbog navedenih razloga sa početka teksta. Nasmejte se i recite : “Sve je zamenjljivo samo moj život nije, zato hajde da ga živim!” I kada Vam sledeći put srce zadrhti,  jer ste oštetili neku stvar ili je neko odlučio da ode, okrenite se sebi i zahvalite se što imate sebe. A sa sobom možete SVE! Jer kad svi odu, ko Vam jedino ZAISTA sigurno ostaje? Vi.. sami sa sobom.

Budite sebi prijatelj.

Savetnik u udruženju “Buđenje svesti”
Izabela Sidawi

Related posts

EGO

Izabela Sidawi

Samosažaljnje i optuživanje

Izabela Sidawi

Ego : da li nam koristi?

Izabela Sidawi

Leave a Comment

Call Now Button