Ego

Zavist i prezir

Ponekad pogledamo u komšijska kola, vilu, kuću i pomislimo:

“Pa da, sigurno nije stekao svojom mukom, ko zna koga je pokrao!” Ili poznanicu gledamo kako prilazi sva doterana, u skupoj garderobi i kaže da je položila vozački i kupila kola. A mi mislimo: “Pa da, znamo na koji si način došla do toga.”

Da krenemo… Niko nije svestan svojih loših misli. I sad će neko reći: ” Ali to je istina! I to je, uostalom samo konstatacija.” A da li je? Kao prvo: takve misli u Vama stvaraju osećaj neuspeha u svom ličnom životu. Zatim taj osećaj počinje da raste u loše stanje koje unosite u svoj stan, kancelariju, kafić. Čini Vam se da je trenutno.

Onda primećujete kako nemate sta da obučete, kosa Vam je loša, a i ugojili ste se i ružno izgledate. Zatim, kako su Vaša kola “krntija”, i trebaju Vam pare za nešto bolje. A u stanu ima puno rupa koje ne možete da začepite.

Na kraju se i posvadjate zbog gluposti sa nekim. Setite se kako je krenulo… lažni osećaj da je to samo “glupa konstatacija” na kraju Vam je uništila dan. Zašto?  Vašem egu su potrebna dokazivanja. Ako proceni da je neko “bolji” u nečemu, stvara Vam osećaj zavisti. Stvara Vam lažan osećaj Vašeg “ne uspeha”, pa Vas navodi na prezir prema ljudima koje često čak i nepoznajete!

Šta da radimo? Prvo moramo da prihvatimo da svako ima svoj zivot. Zatim u trenutku, kada krene ego da Vas pobunjuje, vratite u SADA ! Šta to znaci? “Ok. Da vidim šta JA IMAM!” I fokusirajte se na ono sto Vi imate, a mnogi nemaju. Zamislite da ste skitnica? Zamislite da ste u zatvoru? Zamislite da ste vezani za krevet? Da živite u oblasti gde nemate vodu za piće? Da li bi Vam bila preokupacija komsijina kola? Poznanicina frizura?

Smešno, zar ne? Eto koliko je ego smešan kad se ogoli. I zar ćete padati pod uticaj misli koje nemaju veze sa realnim stanjem u kome jeste?

Da ponovimo: Kada krenu loše misli i osećate da Vam se raspoloženje kvari, udahnite duboko i fokus na stvari koje imate i vazduh koji udišete. Videćete, glupe misli odlaze. Nestaju. Pojavljuje se mir. Možda ne na duži period, ali trenirajte. Vremenom, primetićete da Vas više ne zanima toliko tudj život i da ste ljubazniji.
A i komšija će početi da se sa osmehom susreće sa Vama…

Ne zaboravite: menjajući sebe, menjamo i ljude oko sebe!

Savetnik u udruženju “Budjenje svesti”

Izabela Sidawi

Related posts

Ego : da li nam koristi?

Izabela Sidawi

Stid i sramota

Izabela Sidawi

Tuga

Izabela Sidawi

Leave a Comment

Call Now Button