Ego

Samosažaljnje i optuživanje

Da li u svojoj sredini imate osobu koja je sklona nekoj od ove dve komponente mučenja sebe ( a i drugih )?

Ili imate obe? Ili ste to možda baš Vi? Zašto čovek ima potrebu da bude “žrtva”? Odgovor je samo jedan : POTREBA ZA PAŽNJOM. Čovek vapi za pažnjom, ali na najlošiji način, uništavajuci sebe i kvareći odnose sa drugima. To su uglavnom osobe koje veoma nesigurne. Uglavnom kao mali, nisu dobijali nikakve pohvale od roditelja, zanemareni su, nisu dobro prihvaćeni ni u društvu. Često se u svojoj sredini trude da svima pomognu ( jer tu će dobijati pohvalu, “sertifikat” da nešto vrede ), medjutim kući su sasvim drugaciji. Za takve ljude se govori i da su dvolični. Ali ne, nisu! ONI TO NE RADE SVESNO!

Samo imaju potrebu da budu priznati i voljeni.

Te misli koje proizvodi ego, ih podstiču na takve korake. Ego im kaže: ” Što bi se ti trudio ovde, kada te samo grde i vredjaju. Pomozi tako gde te hvale i “vole”. Jer znas da ti treba potvrda da vrediš, a ovde nemaš ništa od njih.” I čovek bude besan i ogorčen, tad kreće optuživanje i samosažaljnje. A na ulici, drugi čovek. Šta da radimo, ako već živimo sa takvom osobom i VOLIMO JE, te ne želimo da je napustimo? Možete da probate sledeće: kad optužuje ( bilo koga, bilo šta ) i kad sažaljeva sebe, nemojte da branite sebe, nekog, a ni njega. “Odbrana” potpiruje još vise njegov ego. Bićete iscrpljeni, energija će Vam opasti. Nego probajte sa drugom taktikom : “Onaj čovek je loš” reći će. A Vi: “Dobro je što ti nisi takav ( makar mislili i da jeste ), što si uspeo na pošten način.Što si vredan. Što si uporan. Što si… “

Vi se setite svega lepog što nosi u sebi, pronadjite lepe reči.

Sve sto učini, zahvalite se. Neka nauči da i od Vas dobija česte pohvale( a ne samo optužbe kako ga drugi hvale da bi ga iskoristili ). Pitajte ga za savet ( makar već znali sta želite ), pitajte ga za mišljenje ( koliko god bilo u suprotnosti sa Vašim, popustite ponekad i složite se ). Pitajte za pomoć ( makar gundjao još pola dana, ali će mu biti drago, osećaće se vrednim). Budite mudri. Zbunite mu ego, koji očekuje od Vas samo optužbe, omalovažavanje i drugo. Ne zaboravite : kada optužuje, on što govori o drugima misli o sebi. Tako se on oseća. Kao lažov, kao propalica itd… to je u njemu nesvesno. Sa razlikom što ego povezuje loše osećaje sa drugima, ali nikad sa sobom! I kada bi mu rekli da je on takav za šta krivi druge, dobili bi još najljuću raspravu!

Jer on ZAISTA NIJE SVESTAN I NE VERUJE U TO!

Zato… mudro. Ako krene da optužuje ili samosažaljeva sebe, a ne pomažu nikakve dobre reci, ne učestvujte nikad u tome. Klimnite glavom i recite “U pravu si. Ali sad moram da idem da završavam neke poslove. Vidimo se posle.” I tako svaki put, kad ima potrebu da se dugo raspravlja i prepire. Vremenom će naučiti da ako krene da se žali i optužuje u nedogled, Vi ćete se ukloniti uz OBAVEZNO : U PRAVU SI. Kasnije opet nastavite sa pohvalama i rečima podrške. Takve stvari zbunjuju njegov ego! Vas će vremenom ostaviti u miru i počeće da bude bolji prema Vama. Menjajte pristup.

MENJAJUĆI SEBE, MENJAMO I SVET OKO SEBE.

Ne zaboravite, niko nije bitan za Vašu sreću. Od Vas samo zavisi kako ćete se osećati. Ako tako i prihvatite osobu koja Vas iritira i promenite način pristupa i osoba će se polako promeniti.
Budite strpljivi, razumni i rezultat će se pojaviti Ali ako Vas previše iscrljuje i nemate više snage… možda je vreme da se osamostalite… razmislite o svemu. 

Savetnik u udruženju “Buđenje svesti”

Izabela Sidawi

Related posts

EGO

Izabela Sidawi

Sujeta

Izabela Sidawi

Zavist i prezir

Izabela Sidawi

Leave a Comment

Call Now Button