Ego

Bol

      Najdestruktivniji osećaj koji postoji je bol!

Bol zbog izgubljenog člana porodice, neuspeha, raskida, bol zbog završetka prijateljstva, promene mesta prebivališta, zbog prevare, gubitka posla, bol zbog… 1000 ZBOG!

     Zašto nam se pojavljuje taj osećaj? Ego se VEZUJE za oblike, ljude, situacije.

On ima večitu potrebu da zavisi od nekog. Percepcija ega  je sledeća : ” Dok taj neko (nešto) postoji postojim i ja. Gubitkom nečega ili nekoga, ja ne postojim. Iz prostog razloga što se ja POISTOVEĆUJEMEM sa svime. Ja sam MOJ posao, ja sam MOJ partner, ja sam MOJ stan, ja sam MOJA kancelarija, ja sam MOJA olovka.. To sam ja. ” Gubitkom bilo čega ( čak i obične olovke ) dešavaju se burne reakcije u čoveku, koje proizvode bol. A da li je sve Vaše? Kupili ste? Ili dobili? Poklonili Vam?

I MISLITE DA ĆE VEČNO DA TRAJE? ILUZIJA…

Sve ima svoje vreme i sve se KONSTANTNO MENJA Stvari se gube, istroše. Ljudi na poslu su zamenjivi, poslovi se menjaju, stanovi su zidovi koji služe svrsi, menjaju se. Partner? Kažete da je VAŠ? Razmislite opet. Partner nije stvar kojom može neko da upravlja, kupuje, prodaje. Čovek je individua i svako ima svoje karakteristike. Čovek  je rodjen sam i umire sam. Nezavisno od partnera. Ego proizvodi bol kada partnera više nema. Jer se identifikovao sa njim, tj postao je on. Ali ako prihvatite da je partner samo jedinka koja IMA PRAVO na svoj izbor, da je posao zamenjiv, da je olovka zamnenjiva, da je sve prolazno u životu, pronaći ćete MIR.

PRIHVATANJEM SITUACIJA ONAKVIM KAKVE JESU,

ego gubi snagu nad Vama i povlači se. Ne može više da proizvodi bol, jer nema moć nad Vama. Tada vlada svest. U trenutku prihvatanja situacije, Vi dobijate čistu, jasnu, ISTINITU sliku svoga stanja. A onda možete da čistog i mirnog uma pronadjete rešenja i nastavite dalje. Medjutim, bitno je da nastavite da posmatrate šta se dešava u Vama kada Vam opet iskrsne neki problem. Vratite se mislima u trenutak koji živite i pitajte sebe : ” U REDU. ŠTA JA SADA MOGU DA UČINIM PO TOM PITANJU? “ Jer ako ne budete “budni”, ego će Vas čas posla odvući u ponore briga, staha i bola…A kada naučimo da POSMATRAMO STALNO PROMENE U NAMA, tada stavljamo i ego u posmatranje.

Jer te promene stvara EGO. Šta će se desiti tada? Tada nam ego može biti od VELIKE KORISTI. KAKO?

Nastavak sledi…

Savetnik u udruženju “Buđenje svesti”
Izabela Sidawi

Related posts

Zavist i prezir

Izabela Sidawi

Stid i sramota

Izabela Sidawi

Sujeta

Izabela Sidawi

Leave a Comment

Call Now Button