Blog

Šta sve nazivamo ljubavlju u partnerskim odnosima, a šta ona, zapravo jeste

(Ne)Ljubav je očajnicka želja za voljenim. Dubinu ljubavi merimo intenzitetom opsednutosti partnerom.
Posvećujemo veoma malo (ili čak ni malo) vremena za neka druga interesovanja i težnje, jer toliko mnogo vremena i energije ulažemo i usmeravamo na razmišljanje o prošlim susretima ili zamišljanje budućih.
Ovakva (ne)ljubav je propraćena elementima patnje. Još jedan pokazatelj dubine “ljubavi” je i spremnost da podnesemo i tegobe za “dobrobit” veze. Za (ne)ljubav vezana su osećanja uzbudjenja, drame, strahovanja, napetosti, misterije, ushićenosti i sl. Prava ljubav je zajedništvo u kojem su dve osobe predane jedna drugoj.
Sa voljenim delimo mnoge osnovne vrednosti, interesovanja i ciljeve i dobrodušno tolerišemo individualne razlike.
Dubinu ljubavi merimo uzajamnim poverenjem i poštovanjem koje osećamo jedno prema drugom. Naša veza dozvoljava svakom od nas da se slobodno izražava i ispoljava svoju kreativnost i produktivnost.
Svako od nas ponaosob gleda na onog drugog kao najdražeg i najdragocenijeg prijatelja.
Još jedna mera dubine ljubavi ogleda se u spremnosti na iskreno sagledavanje sebe kako bi se podstakao dalji razvoj veze i produbljivanje intimnosti. Za pravu ljubav vezujemo osećanja sigurnosti, spokojstva, odanosti, razumevanja, druženja, uzajamne podrške i utehe i sl.
A sve te osećaje u ljubavi dobijamo kroz ispoljavanje prostora slobode u njoj ne vezujući se za očekivanja… već prihvatanja i razumevanja.
Sa ljubavlju…
Savetnik u udruženju “Budjenje svesti” Suzana Dimitrović.

Related posts

Ljubav ili iluzija ljubavi?

Djina Bozinoska

Identifikacija sa ulogama

Izabela Sidawi

Leave a Comment

Call Now Button