Blog

Ljubav ili iluzija ljubavi?

Ljubav je iluzija kada  nećemo da prihvatimo stvarnost. Ono što često izgleda kao ljubav može biti samo iluzija ljubavi, stvorena od strane ega.

„Činis me nesrećnom“,
„Uništavaš  mi život“,
„Zbog tebe mi ništa ne ide“.

Da li ste nekad uputili ove reči vasem partneru ( ili ste to milion puta pomislili ) ? Vi živite u iluziji da neko drugi ima moć da odluči, da li ćete biti srećni ili ne. Trazite  podršku, oslonac, odobravanje i ohrabrivanje od partnera i kada nešto od ovoga prirodno izostane, usmeravate  bes  optuzujući ga  za svoje životne neuspehe po principu : “Da su okolnosti bile drugačije, ja bih…“. 

Dugo muČite svog partnera koji ne zna kako da se izbori sa osećanjem  krivice ili besom ka Vama , a Vi se samo zavaravete da imate samopoštovanje i sve više i više stvarate lažnu sliku o sebi ….

DA LI JE TO LJUBAV ?

„Tako mi vraćas“,
„Sve sam za tebe uradila“.

Veze koje su izgradjene na očekivanjima su slabe i lako raskidive. Očekivanje da morate naći sreću u nekome i da ta osoba mora da pronadje sreću u Vama, dovodi do posesivnosti i dodatnih borbi. Vi verujete da  zaslužujete ljubav partnera i  to svoje uverenje želite  potvrditi u realnosti.

DA LI SE LJUBAV ZASLUŽUJE ?

Da li ignorišete partnera kad vam nešto nije po volji? Da li ste skloni ignorisanju partnera  kao neku vrstu  kažnjavanja? Želite da se vaš partner oseća krivicu i bes na sebe? Odbacivanje koje partner preživljava ignorisanjem, ostavlja nepopravljive posledice na vašu vezu.

GDE JE TU LJUBAV ?

Da li dajete sarkastične, ironične primedbe partneru sa ciljem da ga povredite , da mu se osvetite ili da imate dominaciju nad njim ? Da li pred partnerom krijete svoja negativna osećanja iza fasade osmeha?

GDE TU VIDITE LJUBAV?

Ljubav postaje iluzija kada osoba pomeša ljubav sa ličnom vrednošću, odnosno težnjom da  kompenzuje osećaj manje vrednosti ili bezvrednosti. Osoba koja se poistovećuje sa negativnim obrazcem ljubavi postaje rob ilizuje ljubavi. Iluzija o ljubavi se bazira na tome da vredimo onoliko koliko nas drugi vole, prihvataju ili odobravaju. Tražimo prihvatanje tamo gde ne treba, a to je u drugima.

TO NIJE LJUBAV... Umesto da tražimo prihvatanje i ljubav od drugih možemo prihvatiti sami sebe bezuslovno i drugima davati ljubav.

Davanje ljubavi je ono što nam donosi istinsko ispunjenje.

Ljubav je sloboda, ljubav se ne može izraziti bez slobode. Svaka zavisnost blokira ljubav. Ljubav je biti jedno sa svim, a ujedno biti slobodan od svega, jer ljubav je postojanje, kretanje. Ljubav je…kad gledaš a ne vidiš, kad hodaš a ne pomeraš se, kad vreme stoji samo zbog tebe…

KAD JA … POSTAJEM TI! TO JE LJUBAV !

Savetnik u Udruženju “Budjenje svesti”

Djina Božinoska

Related posts

Identifikacija sa ulogama

Izabela Sidawi

Šta sve nazivamo ljubavlju u partnerskim odnosima, a šta ona, zapravo jeste

Suzana Dimitrović

Leave a Comment

Call Now Button